Beheer en onderhoud
In 2017 zijn de teams leefomgeving in de volle breedte aan de slag gegaan. In 2017 waren nog geen wijkdoelen vastgesteld en waren de teams leefomgeving vooral op ontdekkingsreis. Het grootste deel van de budgetten bestemd voor het schoon, heel en veilig houden van de openbare ruimte is teruggemandateerd aan de kernorganisatie.
Budget is ingezet voor het reguliere dagelijks en groot beheer en onderhoud in de wijken. Hierbij valt te denken aan: handhaving en vergunningverlening, onderhouden van wegen en kunstwerken, het inzamelen van afval en het reinigen van de openbare ruimte, het onderhouden van groen, bomen en speelvoorzieningen, het onderhouden van watergangen, het zorgen voor een goed werkende openbare verlichting en het realiseren van verkeersmaatregelen. Veel maatregelen zijn stedelijk georganiseerd en worden geprioriteerd op basis van beheer-noodzaak. Daar waar zinvol zijn de 'wijken' betrokken bij de uitvoering. Ambtelijk vindt op wijkniveau afstemming plaats tussen de kernorganisatie en de teams leefomgeving over deze werkzaamheden.
In de wijk Elden zijn zaken uit het dorpsactieplan door bewoners en de betrokken partijen opgepakt. Verkeer (onder andere veiligheid rondom scholen en inrichting van diverse straten) en zorg voor ouderen zijn daar de meest aansprekende voorbeelden van.
Voor bewoners van de wijk de Laar zijn onderwerpen van de openbare ruimte belangrijk. Insteek hierbij is dat bewoners zelf actief een rol in nemen. Speelplekken zijn op initiatief van bewoners heringericht. Aan ontmoetingsfunctie de Kroon is een nieuwe impuls gegeven.
Bewonersbetrokkenheid bij verkeersknelpunten is groot. Er is bijvoorbeeld veel respons gekomen op de digitale enquête voor de aanleg van een voetpad langs de Kroonse Wal.