Beheer en onderhoud
In 2017 zijn de teams leefomgeving in de volle breedte aan de slag gegaan. In 2017 waren nog geen wijkdoelen vastgesteld en waren de teams leefomgeving vooral op ontdekkingsreis. Het grootste deel van de budgetten bestemd voor het schoon, heel en veilig houden van de openbare ruimte is teruggemandateerd aan de kernorganisatie.
Budget is ingezet voor het reguliere dagelijks en groot beheer en onderhoud in de wijken. Hierbij valt te denken aan: handhaving en vergunningverlening, onderhouden van wegen en kunstwerken, het inzamelen van afval en het reinigen van de openbare ruimte, het onderhouden van groen, bomen en speelvoorzieningen, het onderhouden van watergangen, het zorgen voor een goed werkende openbare verlichting en het realiseren van verkeersmaatregelen. Veel maatregelen zijn stedelijk georganiseerd en worden geprioriteerd op basis van beheer-noodzaak. Daar waar zinvol zijn de 'wijken' betrokken bij de uitvoering. Ambtelijk vindt op wijkniveau afstemming plaats tussen de kernorganisatie en de teams leefomgeving over deze werkzaamheden.
Daarnaast is budget ingezet voor het grootschalig onderhoud van de openbare ruimte in Sonsbeek-Noord en Graaf Ottoplein e.o. Dit is uitgevoerd in combinatie met de hier noodzakelijke rioolvervangingen. Ook hier zijn inwoners en andere belanghebbenden betrokken bij de planvorming en -uitvoering.
Verder is de aandacht en inzet van het budget van het team leefomgeving Noord-West dat niet aan de kernorganisatie in ondermandaat is teruggegeven, gericht geweest op:
Fysiek domein
- vergroten en verbeteren van verkeersveiligheid op verschillende locaties op basis van de inbreng van diverse bewonersgroepen. In de meeste wijken vinden de inwoners dit een heel belangrijk onderwerp en de betrokkenheid van de inwoners op dit onderwerp is zeer groot. Daarbij is de toepassing van regels ruimer geïnterpreteerd dan gewoonlijk;
- opdracht gegeven voor een onderzoek naar parkeerproblematiek en parkeerdruk in St.Marten/ Sonsbeekkwartier. Met inwoners wordt op basis daarvan een parkeerplan voor de parkeerproblematiek in St.Marten/ Sonsbeekkwartier opgesteld. De parkeerproblematiek is het speerpunt van inwoners in deze wijk;
- ontwerp herinrichting Apeldoornseweg in samenwerking met inwoners;
- mogelijk maken van verlagen snelheid op de Kemperbergerweg, een zeer lang gekoesterde wens van inwoners in Schaarsbergen;
- versnellen planning groot onderhoud Schaarsbergen;
- ingreep door het verwijderen van drempels in de Van Lawick van Pabststraat na vele jaren klachten en hinder in deze straat.
Duurzaamheid
- Verlenen van ondersteuning van verschillende bewonersinitiatieven, zoals groenewijk stroom, nul op de meter, wijk van de toekomst, groenparkeren en het verbinden van deze initiatieven.
Sociaal domein
- Ondersteuning proeftuin inzet ervaringsdeskundigheid bij GGZ-problematiek in samenwerking met het sociaal wijkteam.
- Vroegsignalering tijdig schulden opsporen en aanpakken.
- Ondersteuning van verschillende initiatieven en projecten (waaronder de Wasplaats, de Klarendalse molen, Kweekland) als plekken in de wijk voor ontmoeten, vrijwilligerswerk en activerend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als onderdeel van de transformatie van individuele ondersteuning naar een meer collectieve voorziening, passend bij de behoefte in de wijk.
- Op basis van signalen uit de wijk en het sociaal wijkteam uitvoeren van een onderzoek naar behoefte aan een multifunctionele ontmoetingsplek bij de Diaconessekerk in de wijk.
- Verzelfstandiging van exploitatie van bouwspeelplaats speelplaats De Leuke Linde. Daarmee is bereikt dat de stichting financiële, inhoudelijke en organisatorische verantwoordelijkheid neemt voor beheer, onderhoud en programmering, waardoor zij flexibel kan "ondernemen" zonder beperkt te worden door financiële en organisatorisch schotten in de gemeentelijke organisatie.