In samenhang met het reguliere programma R6 'Participatie en maatschappelijke ondersteuning' zijn de volgende resultaten geboekt.
Zoveel mogelijk mensen zinvol actief
- Om inwoners die een beroep doen op de Participatiewet goed te ondersteunen bij het vinden en houden van passend werk, is het nodig om een goed beeld te hebben van hun talenten. Daarom is stevig geïnvesteerd in het project 'Bestand in beeld'. In dat project wordt met alle uitkeringsgerechtigden gesproken. Samen wordt gekeken waar iemand staat op de participatieladder en wat iemands mogelijkheden en belemmeringen zijn. Inmiddels zijn vrijwel alle uitkeringsgerechtigden opgenomen in SZeebra. Het volledige bestand is opgenomen in SZeebra, waarbij bij het laatste deel in deze maanden het profiel compleet wordt gemaakt.
- Sinds 1 januari 2017 kunnen inwoners met de wens om zich te ontwikkelen en/of stappen te zetten richting werk gebruik maken van Activerend Werk-trajecten. Het gaat om Arnhemmers die eerder gebruik maakten van (arbeidsmatige) dagbesteding als om inwoners die nu zo'n toewijzing krijgen. Ook SW-medewerkers die moeite hebben om aansluiting te houden op beschut werk, kunnen gebruik maken van Activerend Werk. Met Activerend Werk wil de gemeente Arnhem inwoners met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe werkvorm aanbieden als versterking van het bredere palet van ondersteuning bij participatie. Ondersteund door de wijkcoach en andere professionals staat de wens en behoefte van de inwoner daarbij centraal: wat past op dit moment het beste bij de inwoner? De verwachting is dat bij de inwoners die deelnemen aan Activerend Werk de zorgbehoefte op andere onderdelen afneemt of een zorgvraag voorkomen kan worden. In 2017 hebben zo'n 600 mensen een toewijzing naar Activerend Werk gekregen. In de helft van de gevallen gericht op stabiliteit (zodat mensen blijven participeren) en in de andere helft op (arbeids-)ontwikkeling. Bemoedigende cijfers, aangezien Activerend Werk nog volop in ontwikkeling is.
- Eind 2017 is Presikhaaf Bedrijven omgevormd naar Scalabor. Van een werkvoorziening voor een op termijn verdwijnende WSW-doelgroep (waar bovendien structureel te weinig geld voor was) naar een arbeidsontwikkelbedrijf voor iedereen binnen de Participatiewet. En passant werd het bedrijf uit de welhaast onmogelijke situatie bevrijd waarin het door maar liefst tien gemeenten werd aangestuurd. Waar Presikhaaf Bedrijven een gemeenschappelijke regeling was, is Scalabor een bedrijf met op afstand de gemeente Arnhem als enig aandeelhouder. Scalabor is primair een arbeidsontwikkelbedrijf, waarbij passend werk voor mensen met een verminderd arbeidsvermogen is georganiseerd in een productiebedrijf, dienstenbedrijf en detacheringsbedrijf. Scalabor levert (i) diagnose & advies, (ii) passend werk & arbeidsontwikkeltrajecten, (iii) detacheringen (individueel en groep) en (iv) jobcoaching & nazorg. Zowel vanuit de wijkaanpak als vanuit het Werkplein krijgen mensen met een Participatiewetuitkering een arbeidsontwikkelaanbod van Scalabor. In een recent gestarte proeftuin doen de gemeente Arnhem en Scalabor ervaring op om Arnhemmers met een relatief grote achterstand tot de arbeidsmarkt te benaderen en te verleiden om een arbeidsontwikkeltraject te gaan volgen bij Scalabor.
Sterke allianties met werkgevers
- De bestaande schotten voor werkgevers zijn weggenomen (tussen instanties, tussen gemeenten en binnen de gemeentelijke organisaties) en er is gezorgd voor één regionaal aanspreekpunt: het Werkgevers Service Punt of WSP. Het WSP - waarin de gemeente Arnhem, de regiogemeenten en het UWV samenwerken - is hét loket waar werkgevers in Midden-Gelderland terecht kunnen voor informatie, advies en expertise om hun werkgelegenheid (duurzaam) inclusief te organiseren. Uitgaande van de personeelsbehoefte verkent het WSP samen met de werkgever de mogelijkheden om het werk (bijvoorbeeld via functiecreatie en 'jobcarving') passend te maken voor de doelgroep van de Participatiewet. In 2017 is de projectmatige samenwerking tussen de regiogemeenten en het UWV in het WSP verankerd binnen de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Regio Centraal Gelderland. In hetzelfde jaar realiseerde het WSP met het netwerk van werkgevers, gemeenten, UWV en andere partners 1.323 plaatsingen/ matches.
Informatie waarmee effectieve re-integratie wordt versterkt
- Het bereiken en activeren van Arnhemmers die al lang niet meer actief zijn op de arbeidsmarkt, is de grootste uitdaging voor nu en de komende tijd. Dit vereist een hele andere aanpak dan bij inwoners die net aan de poort kloppen. Uitgangspunt voor die aanpak is het actief op mensen afgaan, richten op iemands gehele leefsituatie en -omgeving, alle relevante partijen inschakelen én maatwerk leveren. De wijkteams (sociaal en leefomgeving) spelen hierbij een cruciale rol. De wijkteams leefomgeving kijken nadrukkelijk hoe heel gericht vanuit de opgaven in de wijken gewerkt kan worden. Ook de werkcoaches werken inmiddels wijkgericht. Samen met de betreffende persoon wordt - integraal - gekeken wat iemand nodig heeft om in beweging te komen en de regie (weer) in eigen hand te nemen. Het streven is daarbij naar 'Eén Arnhemmer, één coach' die op basis van het uitgangspunt 'Mijn plan, jouw plan' werken aan duurzame inzetbaarheid. Evident is dat elke samenwerkingspartner dit vanuit zijn eigen opdracht doet, voor de sociale wijkteams bijvoorbeeld blijft de vraaggerichtheid en 'doen wat nodig is' vooropstaan. Naar de toekomst toe ook steeds meer leren om goede afwegingen te maken in inzet: wat is echt nodig om doorbraken op niveau van de individuele Arnhemmer te bewerkstelligen. In 2017 is gestart met zogeheten proeftuinen en met het experimenteren van de nieuwe manieren van werken. Deze proeftuinen worden in de loop van 2018 afgerond.